As Salaamu Alaikum sahabat yang dikasihi semua.
Alhamdulillah , Alhamdulillah , Alhamdulillah.
Puding Kastard Jagung Manis.
Alhamdulillah , Alhamdulillah , Alhamdulillah.
Sudah terlalu lama saya tak 'update' blog ni kan kan, dah bersawang mawang dah. Ermm saya tak mau celoteh banyak pun, cuma nak share resepi ni jaa.
Selamat , selamatlah membaca dan mencuba resepi yang tak seberapa ni ! ^_^
Selamat , selamatlah membaca dan mencuba resepi yang tak seberapa ni ! ^_^
Bahan-bahannya.
- 1 Paket Serbuk agar-agar Clear.
- 1 Tin Jagung Manis.
- 1 Tin Susu Cair.
- 5 Sudu Besar Kastard.
- 500ml Air.
- 5 Sudu Besar gula atau secukup rasa anda.
- secubit Garam halus. (Tak buh pun takpe )
Cara-caranya.
- Masukkan air 500 ml, 1 Paket Serbuk agar-agar Clear,1 Tin Susu Cair, 5 Sudu Besar Kastard ke dalam periuk. Kacau sebati.
- Letak periuk atas api kemudian, kacau dan kacau sehingga menggelegak.
- masukkan 1 Tin Jagung Manis
- Masukkan gula dan sedikit garam. Kacau lagi sehingga menggelegak dan likat.
- Apabila dah likat, bahagikan dua bekas. Satu letak pewarna hijau dan satu lagi , biarkan warna asli.
- Ok, tuang selang seli , hijau , asli , hijau asli, sampai jadi cam ni. Kena buat terus apabila dah masak tau, nanti dia sejuk tak jadi stripes dia ni.
Errr.. kalau rajin terlebihkan, buat laa banyak-banyak kaler pun, heheheh. kalau malassss sangat, tuang je dalam bekas dengan warna aslinya tu, cantik gak.
ok, Selamat Mencuba!!!
Bidadarimu Hisham. 3/2/2014.
No comments:
Post a Comment