Monday, May 6, 2013

MURTABAK (KULIT POPIA)


 Salam 6 Ramadhan, buat semua,(^___^) Alhamdulillah sungguh bahagia kita melalui bulan yang mulia ini. Terima Kasih Allah. Semoga kita semua dah berjaya habiskan tadarus alQuran untuk hari ini, jom kita khatam  2,3,4 kali, insyaAllah. Kena lah rerajin baca Quran.

  Seperti biasa laa,aku update blog ni pun sebab nak share resepi yang mudah lagi sedap! Ye lah aku ni kalau tekak rasa nak makan kuih,kena buat sendiri,mananya nak pergi Bazar Ramadhan, ohhh tak mungkin ! walaupun kekadang rasa nak 'membeli' n me'releks'kan diri, huhuhu. Kalau boleh nak elaklah ,en abe pun tak galakkan tapi kalau dipujuk rayu, 'confirm' dia beli, sebab kena pujuk, heheheh,Tapi sekarang ni aku tak mintak dah belikan kuih di Bazar Ramadhan...tu yang duk belajar jugak buat sendiri, jadi ke tak ke makan jer laaa.

    Beberapa hari lepas aku dah cuba buat 'Murtabak segera kulit popia'' ,wahhh 'happy'nyer aku bila menjadik! En Abe dan anak-anak pun suka sangat,seperti biasa,mereka akan cakap,"nanti Ummi wat lagi yer,sedappp,lagi best dari kat kedai tuu''...ececeh..Umminya pun mula laa rasa 'hilang penat lelah' buat kuih tu tadi..Alhamdulillah,seronok sangat bila tengok anak-anak makan.

   Resepi ni aku ubahsuai sikit jer,tambah-tambah sikit.Inilah kerja aku,kalau tengok resepi,suka jer tokok tambah,hahah..kreatif laa konon..:P..kalau sahabat nak cuba,boleh laa cuba,sebab memang best!Tapi kalau nak kelainan,boleh 'google',banyak kat laman sesawang ni.
  Ini diaaaa....

MURTABAK KULIT POPIA.

Bahan-bahan 
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1 sudu besar sos tiram
1 biji biji bawang besar
3 ulas ulas bawang putih
daun bawang
kobis 
minyak
1 sudu kecil garam 
kulit popia
telur secukupnya

Bahan-bahan untuk air cuka

1 sudu besar gula
1 sudu besar cuka
sedikit hirisan bawang besar merah
1 cawan air masak.
Sedikit pewarna merah(jangan letak sirap ros,nanti tak sedap pulak)...kacau semua bahan-bahan ini,unutk dicicah dengan Murtabak.


Cara-cara buat murtabak.
  1. Bawang besar dan bawang putih di potong dadu. Tumiskan bawang sehingga layu dan sedikit garing. 
  2. masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air.,goreng sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram.
  4. Masukkan daging cincang. 
  5. Masukkan garam, 
  6. Masukkan kentang yang dipotong dadu. Masak sehingga kentang empuk. 
  7. Goreng semua bahan-bahan ini sehingga sedikit kering dan sejukkan.
  8. Potong kobis dan daun bawang nipis-nipis.
  9. Pukul telur di dalam mangkuk, masukkan inti ,kobis dan daun bawang  ke dalam telur, kacau sehingga sebati.
  10. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat macam murtabak betul,goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
  11. Masak sehingga kulit popia garing macam murtabak betul.
  Alhamdulillah inilah resepi  yang telah saya 'ubahsuai',hehheh..Mula-mula en abe tak 'confident', dia risau kalau-kalau murtabak ni kulit dia keras macam popia goreng, aku pun risau jugak mula-mula tuu ,alhamdulillah apabila dah siap bakar atas kuali, hasilnya sangat comel dan lembut macam murtabak betul.(^__^)



Cuba laa buat,bessssssst!insyaAllah...

Ahliyyah Hisham 2012

No comments:

Post a Comment


Okeyy, Jom kita masuk dapur dan mula masak!!