#Sagupal #BerintiKacangMerah.
#Day9 Ifthar2014.
#Resepi.
- Didihkan satu periuk air bersama daun pandan
- 2 cawan sagu di letak dalam tos dan siram air panas. Warna ikut suka.
- Bulat- bulatkan inti kacang untuk memudahkan proses gumpal dengan sagu.
- Apabila sagu sudah lembut, ambil sagu dan leperkan kemudian letakkan inti di tengah2. Bulatkan perlahan- lahan sehingga inti tertutup kemas. Kalau tak kemas, nanti inti terburai masa mendidih dalam air.
- Basahkan tangan setiap kali nak gumpal sagu, kalau tak sagu akan melekat2 di tangan, nanti susah nak gumpal menjadi bulat.
- Dah siap gumpal masukkan sagupal ke dalam air yg sedang mendidih.
- Biarkan sagupal timbul di permukaan air. Gumpal ke semua sagu n inti kacang sampai habis.
- Dah siap . Biarkan sagu dalam periuk berisi air panas tadi. Sebab lagi lama di dalam air panas mendidih lagi lembut sagu tu. Kalau tak nanti masa makan, macam gigit chewing gum pulak.
#KuahSagupal.
Masakkan dengan api suhu sederhana bahan- bahan di bawah ini.
- 1 kotak kecil santan / 1 mangkuk santan pekat.
- 600ml air.
- 1 sudu kecil halba.
- 1 /2 sudu kecil garam.
- 5 sudu besar gula atau secukup manis yang anda mahu.
Apabila kuah dah masak, masukkan sagupal tadi ke dalam kuah.
Siap.
Alhamdulillah.
● Sedap tauu! ! Sebab ada inti.
Nyum nyum
#Day9 Ifthar2014.
#Resepi.
- Didihkan satu periuk air bersama daun pandan
- 2 cawan sagu di letak dalam tos dan siram air panas. Warna ikut suka.
- Bulat- bulatkan inti kacang untuk memudahkan proses gumpal dengan sagu.
- Apabila sagu sudah lembut, ambil sagu dan leperkan kemudian letakkan inti di tengah2. Bulatkan perlahan- lahan sehingga inti tertutup kemas. Kalau tak kemas, nanti inti terburai masa mendidih dalam air.
- Basahkan tangan setiap kali nak gumpal sagu, kalau tak sagu akan melekat2 di tangan, nanti susah nak gumpal menjadi bulat.
- Dah siap gumpal masukkan sagupal ke dalam air yg sedang mendidih.
- Biarkan sagupal timbul di permukaan air. Gumpal ke semua sagu n inti kacang sampai habis.
- Dah siap . Biarkan sagu dalam periuk berisi air panas tadi. Sebab lagi lama di dalam air panas mendidih lagi lembut sagu tu. Kalau tak nanti masa makan, macam gigit chewing gum pulak.
#KuahSagupal.
Masakkan dengan api suhu sederhana bahan- bahan di bawah ini.
- 1 kotak kecil santan / 1 mangkuk santan pekat.
- 600ml air.
- 1 sudu kecil halba.
- 1 /2 sudu kecil garam.
- 5 sudu besar gula atau secukup manis yang anda mahu.
Apabila kuah dah masak, masukkan sagupal tadi ke dalam kuah.
Siap.
Alhamdulillah.
● Sedap tauu! ! Sebab ada inti.
Nyum nyum
No comments:
Post a Comment