Tuesday, August 12, 2014

LAKSAM KELANTAN



#LaksamKelantan.

Sukanya dapat sarapan dengan laksam pagi ni.

Nak2 makan sepinggan dengan Abuya. Minum' sekopi' .

Nak buat laksam ni simple sangat sebenarnya. Tak rumit pun kan.

#Kuahnya

Rebus lebih kurang 1kg ikan selayang/kembung dengan asam gelugur dan garam.

Blend semua ni,
Ambil isi ikan yg di rebus tadi,
3 labu bwg bombay saiz besar.
2 ulas bwg putih.
7 biji lada hitam.
2 hiris halia.

Ok, rebuskan semua bahan- bahan yang sudah di blend tadi dlm periuk bersama santan. Rasa lemak tu terpulang. Saya tak suka lemak sangat, santan rm1 tu pun dah cukup.

Then, masukkan 5 kpg asam gelugor atau secukupnya, garam dan gula juga. Kalau suka boleh letak perasa.

Siap.

Jom kita buat #tepungnya pula.

Panaskan pengukus, sediakan loyang atau tudung periuk yg di sapu minyak pd permukaannya.

Blend,
2 cwn tepung beras.
2 sudu besar tepung jagung.
3 cawan air.

Panaskan sekejap loyang tadi dalam pengukus kemudian sendukkan bancuhan tepung tadi dalam loyang. Tutup.

Sekejap je masak tepung tu, jadi jangan leka plak. Hehe.
Dah masak, sejukkan skejap, lepastu gulungkan dengan cara tegakkan loyang.

Ulanginya sampai siap atau sebanyak mana kita perlu buat.

Potong laksam, #Hidangkan dengan hirisan mentimun, bunga kantan, kacang panjang dan taugeh.
Juga sambal.

Sambal tu tumbuk cili api dan gaul dgn sdikit garam dan perahan limau kasturi je.

Okehh siap... mudah kan.

. Jom laa kita buat.

1 comment:

  1. Jazakillah khu khairan katsira sis... lama sis x update blog. Last tahun 2014. Saya baru harini terjumpa blog sausari .3 /4 /2020😭

    ReplyDelete


Okeyy, Jom kita masuk dapur dan mula masak!!