Tuesday, August 12, 2014

SERI AYU

Ehem-ehem, ini memang kuih kegemaran saya dari kecil lagi tau. So sangat hepi la apabila dah pandai buat sendiri. Eheheh. :P

Resepinya,

  1. 2 Biji telur
  2. 1 Cawan gula,
  3. 2 Cawan Tepung Gandum
  4. 1 Cawan Santan / 1 paket kecil santan kotak ( saya guna santan kotak je )
  5. 1 Sudu Kecil Ovellete.
  6. 1 Sudu kecil Baking Powder
  7. 1 Sudu kecil perisa Pandan
  8. 1 Sudu kecil pewarna hijau.
  9. Kelapa Muda parut. garam . tepung ubi kayu.

Cara-caranya ;-

  1. Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan ovellete dan gula, kacau sebati.
  2. Masukkan pula santan, perisa pandan dan pewarna hijau, kemudian pukul lagi.
  3. Akhir sekali masukkan tepung dan sebatikan sehingga adunan menjadi lembut.
  4. Gaul Kelapa parut bersama sedikit garam dan sedikit tepung ubi.
  5. Sediakan acuan dan sapukan acuan dengan sedikit minyak kemudian masukkan sedikit kelapa parut tadi dan tekan biar padat.
  6. Seterusnya tuangkan adunan tepung tadi sehingga penuh acuan.
  7. Kukus dalam 7 min .

siap. 

Cuba lah senang sangat. Allah bagi Sedappp.

No comments:

Post a Comment


Okeyy, Jom kita masuk dapur dan mula masak!!