Sedia untuk di potong,tunggu waktu berbuka sahaja.(^__^) |
Assalamualaikum sahabat-sahabat yang di kasihi. Alhamdulillah sudah 4 hari kita melalui keindahan Bulan Ramadhan. Ini bulan yang amat sibuk kan? Macam-macam perkara kita nak buat, baik nak tambah amal dan juga sibuk dengan juadah berbuka puasa dan sahur juga. Syabas buat sahabat yang ''menahan diri'' dari berbelanja di ''bazar-bazar Ramadhan''.Buat sendiri lagi berkat kan?hehehe.
Ini lah hasilnya,setelah di ''kerjakan oleh aku'' |
Okey hari ni Bidadari Hisham nak share satu resepi yang biasa kita dengar dan kita buat, cumanya resepi saya ni agak ''simple'', mudah je. Semalam ''belek-belek'' buku ''resepi Puding'', hurmmm ..... resepi Puding Roti (bakar) amat menarik perhatian saya, lagi pula roti sejak ramadhan ni tak terusik sangat, ye lah 3 daripada 4 anak-anak saya puasa,jadi tak ada lah ''tukang makannya''. Dalam resepi tu banyak ''perkara'' kena buat dan telur pun pakai sampai 6 biji, huhuhuhu ...........,seram!!
Saya ni jenis ''memandai-mandai'' ubah resepi heheehheheh,cam cupcake jugak, memandai-mandai je ubah sebab tak berkenan dengan bahan yang di gunakan. Kurang kan lemak gitu!..hihihihi...
Sahabat-sahabat nak cuba jom lah,
Bahan-bahan
- 5 keping roti slices
- Hirisan buahan campuran seperti aprikot,kismis dan kurma
- 1 sudu besar mentega
- 1 tin susu cair
- 3 biji telur
- 1/2 cawan gula pasir
- sedikit garam
- 2 sudu besar tepung jagung/kastard
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara membuatnya
- Kacau telur dan gula sampai kembang bersama esen vanilla
- Masukkan mentega dan kacau hingga sebati
- seterusnya tuangkan susu cair tadi
- Masukkan Tepung Jagung dan kacau lagi
- Carikkan roti tadi dan susun atur dalam loyang pembakar yang di sapu dengan sedikit marjerin atau minyak masak.
- Kemudian tuangkan adunan 1- 4 tadi ke dalam loyang yang telah disusun dengan roti,pastikan roti tadi tenggelam dalam adunan.
- Tabur kan hirisan buah campuran keatas adunan.
- Bakar pada suhu 175'
No comments:
Post a Comment