Monday, May 6, 2013

RESEPI KEK COKLAT MOIST



Bahan-bahannya



  1. 3 - BIJI TELUR
  2. 2 - CAWAN GULA
  3. 1 - CAWAN MINYAK MASAK
  4. 1 - CAWAN SUSU CAIR
  5. 1 - CAWAN AIR SUAM PANAS
  6. 1 - CAWAN SERBUK KOKO
  7. 1 - SUSD TEH SODA BIKARBONAT
  8. 1 - SUDU TEH SERBUK PENAIK
  9. 1 - SUDU BESAR PERISA COKLAT
  10. 2 - CAWAN GANDUM

how to make it?

  1. Blend gula dan telur
  2. masuk kan gula dan telur yang sudah sebati kedalam pengadun
  3. masukkkan minyak,susu cair,air suam,serbuk koko..kacau hingga sebati
  4. sekarang masukkan coklat emulco or perisa coklat..ia membuat kek menjadi lebih hitam pekat
  5. masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik.
  6. tuangkan ke dalam acuan n kukus or bakar dalam microwave


choc topping

  1. coklat masakan
  2. susu cair
  3. panaskan coklat n campur dgn susu cair dan tuang ke atas kek tadi
  4. hiaslah ikut suka anda

   Resepi ni khas untuk kukus,tapi saya dah cuba buat cup cake bakar dalam oven,bakar dalam microwave,semuanya menjadi.


    Alhamdulillah....untuk gandum,saya pakai tepung naik sendiri, minyak mozola,n coklat emulco,n saya tambah stengah cawan gula lagi...cubalah..mungkin ade persamaan dgn resepi kawan2 semua. icing topping or choc topping..semuanya boleh....


  Oh ya kalau sahabat guna tepung biasa dan minyak masak pun menjadi tau...Resepi ni sangat 'simple'.Kalau rasa nak ubah sikit-sikit tu tak jadi masaalah,macam nak tukar susu cair ke susu tepung ke,susu segar ke,semuanya boleh.Okey Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment


Okeyy, Jom kita masuk dapur dan mula masak!!