Tuesday, August 12, 2014

AKOK KKEDDUT

#AkokKedutt.

Alhamdulillah, memang berkedut- kedut n bergadik- gadik.

Baunye tu sungguh mengujakan.

#Resepi.

Cair dan didihkan kemudian sejukkan,

- 3 1/2 cawan air.
- 4 keping Manisan /Gula Melaka.
- 2 sudu gula
- 1 helai daun pandan.
- Sedikit bunga cengkih kalau suka. ( saya tak letak pun )

Panaskan oven terlebih dahulu.

Blend bahan2 di bawah,

- 6 biji telur saiz A.
- 1 kotak / cawan santan pekat. ( sy pakai santan kotak je )
- 1 cawan Tepung Gandum.
- Secubit garam.
- 3 1/2 cawan air gula melaka ( yang di sejukkan tadi.)

Apabila di 'blend' , adunan ini akan berbuih- buih, biarkan ia berbuih. Sebab buih tu yang membuatkan Akok jadi berkedut- kedut nanti.
○ Adunan ni agak cair sedikit, untuk menghasilkan Akok yang lembut.

- Sapu acuan dengan sedikit minyak dan panaskan acuan dalam oven terlebih dahulu.

- Kemudian sendukkan adunan ke dalam acuan yang panas tadi.

- Bakar pada suhu 250 drjah Celsius. Panas atas bawah

#Setiap kali hendak sendukkan adunan, kacau- kacau dahulu untuk pastikan adunan berbuih.

Siap.

Oh ye, 1 adunan di atas tu, saya dapat 25biji Akok bersaiz acuan dalam pic ni.

#Alhamdulillah, Allah bagi sedap    


No comments:

Post a Comment


Okeyy, Jom kita masuk dapur dan mula masak!!