Tuesday, August 12, 2014

PINKY MEEHOON




Satu kali ummie terdengar Nauwfal mengomel dengan abam2nya yang sedang menikmati mihun yang ditapau dari Masjid ''Nanti nauwfal nk makan mihun pink pulak''

Haa? ???? Macam mana tiba- tiba dia teringat mihun kaler pink tu. Hihihi. Rindu laaa tu.

So, jadi semngat pulak Ummie nk membuatnya.

Haa dah siap pun. Masih dalam kuali.

Nak tapau untuk Nauwfal dan Abam Uwaiys pergi sekolah.

Alhamdulillah. .

#resepi.

Buat macam ni je,

  1.  Tumis 7 ulas bwg putih,
  2.  sdikit bwg merah di mayang n 
  3. sdikit ikan bilis, (pastikan tumis manje2 je, jgn bagi garing, kalau garing nanti warna pink nya tak cantik) 
  4. Kemudian letak letak lauk atau telur, kacau2 , letak air n sedikit pewarna merah. Garam dan sedikit gula.
  5. Seterusnya letak 1 paket mihun yg di rendam dgn air sejuk terlebih dahulu n masukkan sayur kobis. Kaup balik sampai rata dan mihun lembut.

Siap.

Makan dengan keropok keping laaaagi terangkatt' !!  



No comments:

Post a Comment


Okeyy, Jom kita masuk dapur dan mula masak!!