#Percik #IkanKembung.
#TerengganuVersion.
#Day9 Sahur 2014.
Ehh... belum masuk hr ke 9 lah... hehe. 'Prepare awal- awal untuk sahur esok.
#Resepi.
-Perapkan ikan bersama sedikit bawang putih, halia dan garam.
Kisar dan masakkan bahan2 di bawah ini.
- sedikit halia
- 1 biji bawang merah.
- 3 kpg cili kering.
Serai di ketuk dan letak asam gelugur sekali semasa memasak bahan.
Kemudian masukkan 1 mangkuk santan pekat.
- garam dan gula secukupnya.
- gula melaka / manisan.
- 1 sudu tepung gandum untuk pekatkan kuah jika perlu.
• Ikan di bakar dalam 'magicpan' kemudian apabila ikan dah masak, tuangkan kuah percik tadi ke atas ikan sambil balikkan dalam 'magic pan' . Hehe saya pakai magicpan aje.
Angkat dan hidangkan.
Siap.
•• Okey, saya ada satu lagi #resepi yang tak menggunakan serai tapi digantikan dengan bawang putih . Nanti buat lain kali, buat ayam pulak ke, kannn, insyaAllah.
No comments:
Post a Comment